Onze Flechvieh koeien als zoogkoeien

Flechviehras is een dubbeldoel ras. Dit wil zeggen dat de koeien als melkkoe het goed doen. Maar ook als vleeskoe zijn het geweldige dieren.
Ze hebben allemaal witte koppen en zijn verder rood/wit getekend. Het is een vriendelijk en open ras dat graag contact maakt met z'n verzorgers.
In eerste instantie hebben we de koeien ingezet als melkkoeien. Ze doen zeker niet onder voor de Amerikaanse melkkoeien die er op onze boerderij rondliepen.
Nadat we in januari 2011 zijn gestopt met het produceren van melk, gaat we de flechvieh koeien inzetten als zoogkoeien.
En gaan ze dus met de kalveren de wei in.
Flechvieh koeien zijn koeien die gemakkelijk afkalven en hier bijna nooit hulp bij nodig hebben. Vaak zijn de kalveren al geboren voor je er erg in hebt.
 Afbeelding invoegen                Afbeelding invoegen      Afbeelding invoegenAfbeelding invoegen
 
Belgische Blauwen
Dit van oorsprong Belgische vleesras is bijzonder vriendelijk en nieuwsgierig.
Ongeveer 10 jaar geleden wij zijn gestart met het kruisen van onze melkkoeien met dit mooie vleesras.
Toen we een aantal jaren verder waren, zijn we de pinken weer gaan insemineren met stieren van het Belgische Blauwe ras en hebben we de kalveren bij de koeien laten lopen. En al gauw ontstond er een hele kudde met deze dieren. We streven ernaar dat de dieren zo veel mogelijk op een natuurlijke manier afkalven, stierkeuze is dan ook zeer belangrijk.
Van kalf tot koe of kleine stiertjes alles loopt bij elkaar in de wei, en vanaf de geboorte blijft ieder kalf minimaal een half jaar bij de moeder lopen.
De dieren grazen vaak op de gronden van Staatsbosbeheer nabij het Zeegserloopje of in de weilanden rondom de boerderij in Zeegse.
Het vlees van deze dieren is bijzonder mals en duurzaam, vandaar ook dat we hebben besloten het vlees te gaan verkopen in onze eigen boerderij winkel.

        Afbeelding invoegen                                               Afbeelding invoegen